Skuttunge kyrka

Just nu pågår en omfattande invändig renovering av Skuttunge kyrka, som ligger ca 2 mil norr om Uppsala. Det är golvet i kyrkans bänkrader samt sakristians golv som ska bytas ut pga problem med mögelangrepp. I samband med arbetet görs en arkeologisk undersökning av Upplandsmuseets arkeologer.

 Bild 1
  Skuttunge kyrka.

Skuttunge kyrka är en stor sockenkyrka som ingått i domkyrkans sjätte kanonikat. Kyrkan har ett rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti, en sakristia i norr och ett torn i väster. Den vitputsade murarna består i huvudsak av natursten med gavlar i tegel. Kyrkan uppfördes troligen i början av 1300-talet på privat initiativ. Sakristian som är indelad i tre rum kan dock vara äldre. Under 1400-talet tillkom kyrkorummets stjärnvalv och ett vapenhus på den södra sidan. Vapenhuset revs i samband med att tornet uppfördes i början av 1800-talet. Interiören har främst gustaviansk prägel med vissa delar av det senmedeltida kalkmåleriet från år 1460 finns bevarade.

Bild 2
Nu är kyrkbänkarna och golvet borttaget och snart börjar den arkeologiska undersökningen.

Under nästa vecka påbörjas den arkeologiska undersökningen i kyrkans sakristia och därefter grävs den norra och den södra kyrkbänksraden ut. Arbetet kommer sannolikt innebära att gravar och gravkammare berörs. Det finns också möjlighet att påträffa äldre murar, golvlager, fundament till sidoaltare, dopfunt och predikstol samt äldre läktarfundament. Vi förväntar oss att hitta rester efter äldre ombyggnationer i form av verktyg, nedknackade kalkpustsfragment och trädetaljer från äldre inredning. Fynden kommer troligen också utgöras av små personliga föremål såsom knappar, smycken, bokbeslag och mynt som tidigare kyrkobesökare tappat ned mellan golvspringorna eller placerat där medvetet.

Den arkeologiska undersökningen i Skuttunge kyrka kan bidra med ny och viktig kunskap rörande kyrkobyggnadens utveckling och ombyggnadsfaser dess interiör och användandet av kyrkorummet. Arkeologin har också möjligheten att belysa församlingsbornas materiella kultur, sociala identitet både i livet och i döden.

Anna Ölund, arkeolog Upplandsmuseet

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Historisk tid, Medeltid och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skuttunge kyrka

 1. Svein H Gullbekk skriver:

  Dette blir virkelig spennende. Jeg er spent på hva slags metoder dere tar i bruk, ikke minst hva gjelder dokumentasjon av funn. Det er ikke mange kirkegravninger der man får aneldning til å undersøke store deler av kirkerommet i våre dager. Vi som arbeider innenfor prosjektet ‘Religion and Money: Economy of Salvation in the Middle Ages’ vil følge med på fremdriften og resultatene. Lykke til!

  • annaolund skriver:

   Hej Svein och tack för ditt inlägg.
   Ja, det blir en spännande undersökning. Vi kommer ”bara” gräva 30 cm men hoppas på ett bra resultat. Det blir enligt singel context metoden och alla fynd mäts in digitalt och relateras till kontexten. Förhoppningsvis hittar vi också spännande mynt.
   Vänliga hälsningar/ Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s