Enåkers kyrka (v.46)

Just nu pågår renoveringsarbeten i Enåkers kyrka, Heby kommun. Det är golvet i bänkraderna som visat sig vara fuktskadat. För att komma till rätta med detta har golvet i kyrkans södra del lyfts bort och ca 20 cm av fyllnadsmassorna under golvet har sugits ut med hjälp av en sugbil. Arbetet under golvnivå övervakas av Anna Ölund, arkeolog på Upplandsmuseet. Alla övriga ingrepp i kyrkan sker med medverkan från en av våra byggnadsantikvarier, Sverker Larsson.

bild 3

Under kyrkgolvet påträffades små föremål som tappats och trillat ned mellan golvspjälorna. Det rör sig främst om mynt i olika valörer med datering från medeltid till 1800-tal. Troligen är det kollektmynt som gått förlorade. Här hittades även en monokel, delar av äldre psalmböcker, små dräktspännen och knappar. Även ett flertal bemålade medeltida putsfragment fanns i fyllnadsmassorna.

bild 1_jpgbild 2_jpg

Ett urval av de föremål som påträffades under kyrkans golv; mynt av olika valörer främst från 1600-1700-tal samt en s.k brakteat (ett medeltida mynt), en monokel, dräktspännen, en knapp samt en kniv.

I kyrkans golv har också en kistbegravning framkommit, liksom en samling barngravar. Allt skelettmaterial kommer att återbegravas på samma plats innan det nya golvet läggs på plats. För att undvika ytterligare ingrepp under kyrkans golv funderar nu konstruktören och arkitekten på hur arbetet ska gå vidare.

bild 6

Arkeologisk övervakning i andningsmask. I kyrkan finns mögeldamm vilket gör att arbetet kräver ordentlig skyddsutrustning.

Detta inlägg publicerades i Medeltid och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s